Odpowiedz 

Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drukarka Brother Dcp-195C nie działa
Autor Wiadomość
torvin Offline
Użytkownik

Liczba postów: 1
Reputacja: 0
Thumbs Down Drukarka Brother Dcp-195C nie działa
W F15 wszystko elegancko działało, F16 to system w którym praktycznie, co chwila są problemy. Oto jeden z nich:

Urządzenie wielofunkcyjne, które nawet w dokumentach ma wpisaną współpracę z Linuksem, pod F15 działało out-of-box (co mnie zdziwiło bo nawet z hp trzeba było uciekać się do magii terminala aby zadziałało), po instalacji (nie upgrade, tylko czysta instalka) drukarka nie działa, pojawia się komunikat że dokument został wydrukowany na ekranie, ale nic się nie dzieje.
Zainstalowałem odpowiedni pakiet z repo. Drukarka pisze "przyjmuje dane" i na tym się kończy. System informuje, że dokument został wydrukowany.

System 32-bitowy. Intel Core Duo, Gnome3.

Po instalacji sterów z: http://welcome.solutions.brother.com/bsc...l#DCP-195C zniknęły powiadomienia o tym, że dokument został wydrukowany, zniknęły wszelkie powiadomienia, drukarka jest w systemie ale nie drukuje, już też nie widać na niej komunikatu że przyjmuje dane. Co robić?

Dodam że instalowałem też sterowniki foomatic z repo, bo myślałem że to coś pomoże (z brother w nazwie).
Męczę się już z tym kilka godzin.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2012 20:12:02 przez torvin.)
26.01.2012 20:07:23
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
pavbaranov Online
Przyjaciel

Liczba postów: 801
Reputacja: 34
RE: Drukarka Brother Dcp-195C nie działa
Jeśli na niedziałającym driverze dystrybucyjnym zainstalowałeś te z Brothera, to często nie chce działać nic.
Na początek odinstalowałbym wszystkie drivery do tej drukarki, jakie masz w systemie, skasował też pliki konfiguracyjne. System ma wyglądać tak, jakby nigdy drukarki Brothera nie widział.
Następnie wykonał to co piszą na Brother Linux Solution. Nie pomiń żadnej pre-installed procedure itp. (oczywiście dla DCP-195C).
(Podobne zachowanie miałem kiedyś w Kubuntu i taka metoda pomogła).
Możesz spróbować też tego: http://welcome.solutions.brother.com/bsc...tml#f00104
Nie wiem jak w F16, ale w ostatnich systemach (nie wiem, czy tylko 64bit) nastąpiła jakaś zmiana w położeniu plików i - przynajmniej niektóre - drivery od Brothera się gubią. Było jednak u nich na stronie rozwiązanie (kurcze, nie mogę tego znaleźć).
Jeśli nie pomoże - to pewnie trzeba będzie zająć się logami itp.
Aha, sprawdź jeszcze SELinux (czy masz włączony - jeśli tak, to zobacz tu: http://welcome.solutions.brother.com/bsc...rn.html#30 )
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.01.2012 22:36:59 przez pavbaranov.)
26.01.2012 22:30:01
Znajdź wszystkie posty użytkownika Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz